Popíjím si můj oblíbený černý čaj, občas mrknu z okna a pozoruju, jak vítr ohýbá větve stromů. Sedím za svým pidi stolečkem, cívím do svého notebooku a srolovávám skrze články za poslední týdny. Moje oblíbená prokrastinace.
Za poslední dva týdny jsem se prohrabovala hned několika články z Indonésie. Smutný to pohled, co se tam děje a že je to většině jedno. Že za to můžeme i my. My, kteří jsme líní číst etikety, my kteří se zvesela ženeme za levnějšími produkty. Mé výživářské vzdělání a cestovatelský duch se prostě musí ozvat, protože se v některých případech i já cítím být zodpovědná za věci, které se dějí kolem nás, a protože bych se jednou chtěla do Indonésie podívat. Zatím to ale vypadá, že než na tu cestu našetřím, bude z této země jedno velké spáleniště a plantáž.
foto z https://commons.wikimedia.org/wiki/Pongo#/media/File:Zoo_z01.jpg
Věděli jste, že:
– Indonésie patří mezi země s nejrychlejším tempem odlesňování na světě!
– Jedna čtvrtina indonéských lesů byla za posledních 25 let zničena, to je přibližně velikost celého Německa!
– Požáry sužující Indonésii patří mezi největší ekologické katastrofy 21. století!
– Kvůli požárům, pokračujícímu odlesňování a zakládání plantáží s plamou olejnou přichází o domov nejen místní domorodci, ale i zvířata. Orangutani, sloni a tygři se tak přidávají na list ohrožených druhů!
Stav v mé kuchyni
O tom, že je potřeba tomu věnovat pozornost mě přesvědčila nejen masáž médií, ale především fotografie ostatních cestovatelů. Na fotografiích jsem neviděla krásné pláže a pralesy Indonésie. Viděla jsem kouř a příšerně znečištěné ovzduší, stopy plantáží z pohledu z výšky a ustupující pralesy. A proč že se to děje? Protože palma olejná má mnohem větší výnosy, palmový olej je nejlevnějším z olejů a tak pomalu vyřazuje ze hry ostatní. Roste poptávka a tím pádem musí vzrůst i produkce. Palmový olej nehraje do karet ani našemu zdraví. Složením je bohatší na nasycené mastné kyseliny, kterých by mělo být v našem jídelníčku střídměji v poměru s těmi nenasycenými a tak se někteří můžou cítit podvedeni. Mně to nedalo a šla jsem zkontrolovat svoje potraviny v kuchyni. Nepřekvapilo mě, že jsem našla palmový olej v sušenkách, tam jsem to očekávala (poslední dobou jsem chtěla ušetřit a koupila si takový shitózní sušenky, který čokoládu zřejmě ani nepotkaly, jop, stydím se za to a už nikdy více! slibuju!). Málem jsem uronila slzu, když jsem se dočetla, že je palmový olej i v mých oblíbených karamelových vafličkách. Moje nejoblíbenější sladkost! S nimi se budu hoodně nerada loučit, ale třeba se pak začnou vyrábět o chlup dražší s jiným rostlinným olejem. Kde mě to ale překvapilo byl toustový chleba. Kupuji si vícezrný, který mi oproti ostatním zatím ještě chutná.. (ani nevíte jak se mi stýská po českém chlebu!) no, hold se budu muset porozhlídnout po jiném :/ Pokud plánujete udělat menší inventuru i ve vaší kuchyni, mrkněte nejen na sladkosti, ale slané pochoutky (krekry a tyčky) a margaríny. Navštivte rovnou i koupelnu a vemte to přes šampony, mýdla a kosmetiku, budete se asi divit. V tomto případě musím vyzvednout Lush, který před dvěma lety začal vyrábět své produkty bez palmového oleje, well done!
Moje návštěva supermarketu se tak o dobrých 15 minut protáhla. Z toho deset minut jsem strávila jen čtením etiket sušenek.. Už jsem to chtěla vzdát, 99% sušenek, které mě zaujaly obalem (jop, na to mě obvykle nalákají), obsahovaly palmový olej. Ta, která byla bez, letěla hned do košíku a už mi bylo jedno, jaký že to má obal, kolik to stojí nebo jestli mi to bude vůbec chutnat. Ale víte co? Ty sušenky byly dobrý, takže příště už žádné pročítání etiket, už jsem si tu svojí palmfree našla. Ze začátku se vám to prohrabování etiketami může zdát příšerný, ale nenechte se odradit.
Nutellovat či nenutellovat! Toď otázka!
A poslední bod tohoto palmo-olejového šílenství – Jíst Nutellu či nejíst Nutellu? Pokud to ještě nevíte, tak ano, Nutella obsahuje palmový olej, avšak jako jedna z mála usiluje o certifikované plantáže a dlouhodobě udržitelnou produkci palmového oleje. Nuttela, nebo spíše značka Ferrero, pod kterou patří, odebírá palmový olej z certifikovaných plantáží a tudíž víme původ oleje. Založené plantáže se zázrakem zpět v prales nepromění, takže tu prostě nějaká produkce prostě bude a tak by jeden řekl, že je lepší to mít z těch plantáží, které už jsou a ne z těch, kvůli kterým se dále kácejí pralesy a zakládají požáry. Ale…..na druhou stranu…. nebylo by lepší si dát čtvereček kvalitní čokolády?
Já tohle všechno mít na svědomí nechci, nechci se cpát levnými sušenkami, jejichž cena je vykoupena vymírajícími živočišnými druhy. Nechci před tím zavírat oči a dál baštit něco, co si můžu koupit v lepší kvalitě, ale hold za trochu dražší cenu. Nešetřeme na jídle! To vše se pak totiž projeví na našem zdraví nebo na životním prostředí!
Moc děkuji za článek – neustále na toto téma narážím v diskuzích a překvapuje mě, kolik lidí vůbec neví, o co jde. Často si jen řeknou „Vždyť já do té zdravé výživy zas tak nejsem.“ a neuvědomí se ten ekologický problém.
Teď před Vánoci mě znechutilo, že už i ‚lepší‘ značky, které PO dlouho odolávaly jej nyní začaly přidávat – jeden příklad za vše je Lindt.